Det finnes mange leverandører av utstyr til Wushu & Tai Chi, og det kan derfor være vanskelig å finne frem i jungelen av modeller og varianter som er på markedet. I dette inlegget forsøker vi å lage en oversikt over hvilke regler som gjelder ved utstyrskjøp, både offisielle og uskrevne, samt hvor du får kjøpt det på nett.

 
Forskjellige stiler = forskjellige normer

Det finnes mange varianter av drakter, noen med blomster, andre med drager, noen uten noe mønster i det hele tatt og de med merket på draktprodusenten.

Dette er alle viktige og kule elementer på en uniform, men det er selve utformingen av drakten som er det viktige.

Langermet
Skal du konkurrere i Taijiquan (Tai Chi) eller andre såkalte indre stiler som f. eks. Xingyiquan skal du ha en drakt med lange ermer som benyttes uten belte. Tradisjonelt benytter man hvite drakter i disse stilene. Da Taiji og indre stiler krever god kontakt med bakken passer det godt å bruke sko med brede og stødige såler.

 

Kortermet
Den vanligste drakten innen Wushu tilhører den nordlige konkurransestilen Changquan og stort sett alle tradisjonelle stiler (gjør du tradisjonelle stiler har du på drakten uten belte), denne drakten er kortermet, som en t-skjorte. Det finnes ingen uskrevne regler på fargevalg for disse draktene, og derfor finner man også mange fargevarianter i disse modellene. Da de nordlige stilene er lette på tå ønsker man her ofte å ha lette sko, som sitter tett på foten.Uten ermer og krage
Konkurrerer du i de sydlige stilene som f. eks. Nanquan bruker du en drakt uten krage og uten ermer, nesten som en singlet. Unntaket er for jentene, som har nesten samme drakt som i Changquan, med korte ermer, men denne drakten er uten krage. I Nanquan er det vanlig å bruke sko med både brede og smale såler, alt etter hva hver enkelt utøver foretrekker.

 


Andre utforminger
Det finnes også flere andre snitt på uniformer. Disse variantene egner seg stort sett best til tradisjonelle stiler, eller oppvisning. De mest kjente av disse utformingene er de typiske oransje eller grå buddhistiske munkedraktene fra Shaolin og de svarte eller hvite taoistiske munkedraktene fra Wudang. Både Shaolin og Wudang bruker de karakteristiske strømpene som dekker leggen, nesten som en norsk «nikkers». Den mest kjente skotypen når det kommer til kinesisk kampsport er av merket Feiyue, som blir brukt av utøvere over hele verden, spesielt av de verdensberømte Shaolin-munkene.


Tips til hvor du kan kjøpe det beste utstyret, samt «mye for pengene» varianter

Under følger mine personlige anbefalinger over hva slags utstyr som er egnet til bruk i konkurranser og trening. Her får du både de rimelige og kostbare alternativene. Prisforskjellene i spesielt uniformer ligger i om de er fabrikkprodusert eller håndlaget, om det er satin-materiale eller ekte silke, håndbrodert eller maskinsydd og generell kvalitet på materialene (holdbarhet).

SKO TIL FORSKJELLIGE FORMÅL
*dersom du skulle være så heldig at du kvalifserer deg til et EM, må du bruke EWUFs egne modell, disse får man kjøpt på EM og ingen andre steder.

Verdens mest kjente og benyttede skotype er de klassiske Feiyue-skoene, Kinas egen variant av «Converse», stiftet i Shanghai på 1930-tallet har nå også blitt et mote-objekt i USA. Den helt spesielle gummisålen gir en karakteristisk følelse på bena og god holdbarhet, til en rimelig pris. Disse skoene passer godt til daglig klubbtrening.
Kjøp Feiyue-sko fra en stor og trygg leverandør i USA her: https://www.martialartsmart.com/45-35.htmlDo-Win var originalt et skomerke til vektløftere, men det tok ikke lang tid før de fant ut at det kreves mange like egenskaper i Wushu og spesielt Taijiquan. Med sin stødige såle har det blitt den mest populære konkurranseskoen for både Taiji og Nanquan-utøvere. Til wushusko å være er dette en dyr variant.
Kjøp Do-Win Taijisko fra en stor og trygg leverandør i Kina/Frankrike her: https://www.chinatown-shop.com/en/13142-dowin-taiji-shoes.html


De siste årene har det blitt svært populært med sko som glinser og har myke såler. Denne varianten fra Longquan ser man ofte på internasjonale konkurranser i dag.
Kjøp skoene fra en stor og trygg leverandør i Kina/Frankrike her: https://www.chinatown-shop.com/en/13146-longquan-wushu-shoesleather.html


I alle kategorier kommer vi til å ha en MEST FOR PENGENE variant. Denne lærskoen fra Qiankun er et populært allround alternativ i alle konkurranser og er samtidig en av de rimeligere alternativene på markedet. Ønsker du en bra sko, uten å bruke altfor mye penger er dette det definitivt beste alternativet.
Kjøp skoene fra en stor og trygg leverandør i Kina/Frankrike her: https://www.chinatown-shop.com/en/13114-nouveau-produit.html


LANGERMEDE UNIFORMER TIL TAI CHI OG INDRE STILER

Denne klassiske, men samtidig uniformen med graderte farger er mitt mest for pengene valg når det kommer til langermede uniformer. Du får det fine Taiji-snittet i to forskjellige varianter her, en flott modell for de som ikke liker altfor mange dekorasjoner på drakten, men samtidig får en fin fargekombinasjon.
Kjøp drakten fra en stor og trygg leverandør i Kina/Frankrike her: https://www.chinatown-shop.com/en/15617-gradient-tai-chi-uniform-guyun.html


Silkedrakter med håndsydd broderi er definitivt det mest populære innen Taiji, og også gjerne de dyreste. Her er et prisgunstig eksempel på en variant med fønix-mønster som kan brukes til alle anledninger.
Kjøp drakten fra en stor og trygg leverandør i Kina/Frankrike her: https://www.chinatown-shop.com/en/15705-tai-chi-uniform-embroidered-phoenix-6.html


Li-Ning er Kinas største sportsmerke og lager alt mulig av sportsutstyr. Da Nike forsøkte seg med en limited edition Wushu-kolleksjon under Beijing OL i 2008 som de la ned tok Li-Ning over produksjonen av disse pustende draktene i sportsmateriale. Disse draktene er de definitivt beste å ha på når det kommer til komfort og holdbarhet, men de koster også deretter.
Kjøp drakten fra en stor og trygg leverandør i Kina/Frankrike her: https://www.dragonsports.eu/en/51787-wushu-taiji-unifmorm-lining.html


Til slutt presenterer vi også et økonomisk alternativ i enkelt stoff, uten dekorasjoner til en rimelig pris.
Kjøp drakten fra en stor og trygg leverandør i Kina/Frankrike her: https://www.chinatown-shop.com/en/15141-tai-chi-uniform-viscosecotton.html


KORTERMEDE UNIFORMER TIL CHANGQUAN OG TRADISJONELLE STILER (ALLROUND-BRUK)

Broderte silkedrakter er også en vinner blant de kortermede draktene. Her har vi valgt ut et par drakter med fin passform og god kvalitet.
Kjøp draktene fra en stor og trygg leverandør i Kina/Frankrike her: https://www.chinatown-shop.com/en/15810-chang-quan-uniform-embroidered-phoenix-11.htmlLi-Ning er Kinas største sportsmerke og lager alt mulig av sportsutstyr. Da Nike forsøkte seg med en limited edition Wushu-kolleksjon under Beijing OL i 2008 som de la ned tok Li-Ning over produksjonen av disse pustende draktene i sportsmateriale. Disse draktene er de definitivt beste å ha på når det kommer til komfort og holdbarhet, men de koster også deretter.
Kjøp drakten fra en stor og trygg leverandør i Kina/Frankrike her: https://www.chinatown-shop.com/en/15173-chang-quan-uniform-lining.htmlDette segmentets rimelige alternativ kommer i satin med enkle dragemønster på. En flott drakt å bruke til din første konkurranse eller oppvisning.
Kjøp drakten fra en stor og trygg leverandør i Kina/Frankrike her: https://www.chinatown-shop.com/en/15144-double-dragon-chang-quan-uniform.html DRAKTER UTEN ERMER OG KRAGE TIL NANQUAN OG SYDLIGE STILER

Kvalitetsdrakt med dragemotiv i silke er en klassiker for sydlige utøvere. Drakten har god passform og høy kvalitet. Finnes i sort base, med variert farge på dekorasjon.
Kjøp drakten fra en stor og trygg leverandør i Kina/Frankrike her: https://www.chinatown-shop.com/en/15871-nan-quan-uniform-embroidered-dragon-1.html


Kortermet Nanquan-drakt uten krage for jenter/damer. Finnes i flere farger og varianter. OBS: Den er feilmarkert som Changquan-drakt i nettbutikken.
Kjøp drakten fra en stor og trygg leverandør i Kina/Frankrike her: https://www.chinatown-shop.com/en/15817-chang-quan-uniform-embroidered-phoenix-18.html


Billigalternativet her er en satin-drakt med maskinbrodert drage på. En god og holdbar konkurransedrakt, perfekt som første drakt for de som skal konkurrere i sydlige stiler.
Kjøp drakten fra en stor og trygg leverandør i Kina/Frankrike her: https://www.chinatown-shop.com/en/15158-dragon-nanquan-uniform.htmlLYKKE TIL med utstyrskjøpet! Dersom du finner noen døde lenker, eller ønsker mer råd og bistand er det bare å ta kontakt på kungfu@kungfuwushunorway.com

Leave a Comment